Transport brengt grote schade toe aan het milieu
Transport veroorzaakt luchtverontreiniging met schade voor mens en natuur. Het verkeer levert een grote bijdrage tot de uitstoot van CO, NOx, NMVOS en CO2. Deze uitstoot draagt voor een belangrijk deel bij tot de klimaatverandering en de chemische luchtverontreiniging. Ook deeltjes en zware metalen worden uitgestoten door het verkeer en zijn schadelijk voor de gezondheid.
Transport veroorzaakt ook een grote druk op andere milieuthema’s. Spoor-, lucht- en wegverkeer veroorzaken geluidshinder. Spoor-, water- en weginfrastructuur geven aanleiding tot een daling van de biodiversiteit. Biodiversiteit is een term die we gebruiken om de rijkdom van de natuur aan te duiden. Het gaat om de grote verscheidenheid aan dieren, planten, habitats en genen. Ook de verlichting van de wegen zorgt voor hinder. Het toenemende aantal vervoermiddelen veroorzaakt eveneens een toename van het afvalprobleem zodra de voertuigen uit gebruik genomen worden.
Nederland staat voor een grote opgave om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Op basis van het Klimaatakkoord van Parijs (2015) stelt het regeerakkoord (2017) 49 procent reductie centraal voor 2030. Alle sectoren dienen hieraan bij te dragen.
Heel veel bedrijven zijn zich hiervan bewust en focussen zich op duurzaamheid. Wat hebben wij reeds verbeterd op dit gebied? Kleine acties maar grote impact. Minder zendingen tussen productielocaties heeft het volgende bespaard: 1,3 miljoen km. Dit bespaart 348,14 t CO2. Dit zijn zendingen van pakketten maar ook ingrediënten.
Wil je zelf ook iets doen aan vermindering van de CO2-uitstoot? Wij geven je 6 tips. Welke duurzame oplossing kies jij?
6 alternatieven voor de auto
Vervuilende auto’s worden steeds zwaarder belast, terwijl fietsers, voetgangers en elektrische steps letterlijk terrein winnen. Ze krijgen meer ruimte in zones-30 en in autovrije binnensteden. Voor welk duurzamere vervoersmiddel kies jij? Zie hieronder verschillende opties.
1. Het openbaar vervoer
Deze optie is zeker in grote steden interessant om de files te slim af te zijn en ontspannen op je bestemming aan te komen. In Brussel bijvoorbeeld wordt het openbaar vervoer veel meer gebruikt (53 %) dan de auto (36 %). Er zijn in het Brussels gewest bijna net zo veel treinreizigers (34 %) als autobestuurders. 19,1 % neemt metro, tram of bus (bron FOD Mobiliteit).
2. De fiets
De fiets was altijd al superhandig om naar de supermarkt om de hoek of naar school te rijden. Maar steeds meer mensen ontdekken nu ook hoe leuk het is om naar het werk te fietsen. Sinds één jaar zet die trend zich steeds sneller door. Vind je de afstand naar je werk een obstakel, dan moet je zeker eens een elektrische fiets proberen! De elektrische fiets wordt alsmaar populairder.
3. Mobiliteitsoplossingen slim combineren
Wat denk je ervan om vervoersmiddelen te combineren? Met de fiets tot aan een carpoolparking; van de trein overstappen op de metro en het laatste stukje te voet; met een poolauto naar de rand van de stad en daar je elektrische step pakken? Je komt vaak sneller – én relaxter – op je bestemming dan met de auto. Allerlei apps en online platformen helpen je om verschillende vervoersmiddelen snel te combineren.
4. Elektrische of hybride auto
De Noren begrepen het al veel eerder: de toekomst ligt in alternatieve brandstoffen. Dus terwijl de verkoop van benzine- en dieselauto’s in 2020 sterk is gedaald, heeft de verkoop van elektrische en hybride auto's zich meer dan staande gehouden in de gezondheidscrisis met een stijging van 109%, een verdubbeling ten opzichte van 2019 (bron ISBA).
Tussen 100% elektrisch en hybride blijft de tweede versie populairder. In Europa lag de omzet in het 1e kwartaal in vergelijking met 2020 vijf keer hoger.
5. Auto delen
Het is zo verleidelijk om voor het minste in je auto te springen als die op de oprit staat te blinken. Maar wat als je nu eens geen auto meer zou hebben? En er gewoon een zou kunnen gebruiken als je er een nodig hebt? Dat heet auto delen en het wordt steeds populairder. Heb je zelf wel nog een diesel of benzineauto, maar gebruik je hem niet veel, dan kom je misschien in aanmerking voor de AG Kilometerbonus op je verzekering.
6. Flexibel werken
Om minder afhankelijk te zijn van je auto, kun je alternatieve vervoersmiddelen gebruiken, maar het helpt natuurlijk ook als je bepaalde verplaatsingen gewoon kunt elimineren. In de afgelopen twintig jaar is thuiswerken licht gestegen, van 6-8% aan het begin van de jaren 2000 tot 18,9% in 2019. Met gemiddeld 29% van de werknemers thuis in 2020 zijn de gevolgen van de coronacrisis duidelijk zichtbaar. (bron Statbel)
We zijn erg benieuwd naar welke optie jullie zullen kiezen. Alle kleine beetjes helpen!
Benieuwd naar meer informatie over de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid bij Herbalife Nutrition? Klik dan hier.
Goede gewoonten beginnen vroeg: 7 redenen om kinderen bij de keuken te betrekken
We lanceren ons eerste wereldwijde verantwoordelijksrapport
Gerelateerd
Alle artikelenHoe we verpakkingsoplossingen ontwikkelen voor een duurzame toekomst
Plastic afval zal naar verwachting verviervoudigen van 2010 tot 2050 en de wereldwijde recyclingcapaciteit zal slechts 1/3 van het afval beslaan. Door onze inzet voor ecologische duurzaamheid, kunnen we het aanzienlijke economische verlies voor de samenleving, de economie en het milieu helpen verzachten.
Herbalife Family Foundation kondigt samenwerking aan met The Power of Nutrition en World Bank om ondervoeding aan te pakken
De Herbalife Family Foundation (HFF), onze wereldwijde non-profitorganisatie die zich inzet voor het verbeteren van het leven van kinderen en gezinnen over de hele wereld, heeft een nieuwe tweejarige samenwerking aangekondigd met The Power of Nutrition en de World Bank. Het partnerschap omvat een subsidie van $ 300.000 en zal zich in eerste instantie richten op het Stunting Reduction Program in Rwanda. Deze inspanningen zijn in overeenstemming met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 2 van de Verenigde Naties om wereldwijd nul honger te bereiken.
We breiden onze inzet voor ecologische duurzaamheid en economische empowerment uit met onze samenwerking met Plastic Bank
Op 8 juni 2022 is het Wereldoceanendag en hebben wij een tweejarig partnerschap gestart met Plastic Bank, een sociale onderneming die Ocean Stewards over de hele wereld in staat stelt om plastic in de oceaan te stoppen. Door deze samenwerking willen we voorkomen dat tegen het einde van het jaar 2023 meer dan 181.436 kg plastic in de oceanen terechtkomt. Daarnaast biedt de organisatie een economische kans voor de leden van de Plastic Bank-gemeenschap in Indonesië, die plastic afval inwisselen bij lokale inzamelpunten voor levensverbeterende voordelen. Deze inspanning breidt onze toewijding aan recycling en het elimineren van plastic afval verder uit, terwijl het ook bijdraagt aan ons doel om 50 miljoen positieve effecten te bereiken die mensen en de planeet helpen.