Feestmaand 1

4 tips om gezond te eten in deze feestmaand

Volgens Herbalife Nutrition’s vierde jaarlijkse feestdagenenquête is 64 procent van de respondenten van plan om pogingen om gezond te worden actief uit te stellen tot het nieuwe jaar. Dit is een stijging van 9 procent ten opzichte van de enquête van 2020, en een stijging van 23 procent ten opzichte van 2019. In feite verwacht de gemiddelde respondent 3-4 kg aan te komen tegen het einde van deze feestmaand. Gezond eten tijdens de feestdagen hoeft geen last te zijn. Je kunt voedingsdoelen stellen als een persoonlijke uitdaging of het leuk maken voor je vrienden en familie. Het vereist gewoon oefening, ijverigheid en een beetje creativiteit. Creativiteit is vooral belangrijk als er kinderen in de buurt zijn, want als je hen van jongs af aan leert om gezonde keuzes te maken, kunnen ze een gezonde, actieve levensstijl krijgen naarmate ze ouder worden.

Feestmaand 2

Wacht niet tot het nieuwe jaar, want de kleine veranderingen die je vandaag aanbrengt, kunnen uitgroeien tot levenslange gezonde gewoonten. Hier zijn mijn top voedingstips om deze feestdagen te proberen:

1. Word creatief met restjes van de feestdagen

De feestdagen zijn vaak extravagant, wat niet alleen leidt tot te veel eten, maar wat ook bijdraagt aan voedselverspilling. Waarom gebruik je de restjes niet om iets gezonds te maken?

Kalkoen, bijvoorbeeld, leent zich voor verschillende toepassingen:

  • Snijd het in porties ter grootte van een maaltijd en vries het in. Het is heerlijk om het bij de hand te hebben en toe te voegen aan salades en soepen.
  • Probeer dit recept voor kalkoensla: Verwarm wat gehakt van een restje kalkoen met wat in blokjes gesneden sinaasappelsalade en een beetje Chinese hoisinsaus, en schep het dan in ijsbergsla. Het is een lichte en verfrissende afwisseling van de gebruikelijke kalkoensandwiches.
  • Wat ik het liefste maak na de vakantie is kalkoensoep. Als de botten van de kalkoen ontdaan zijn van al het vlees, laat ik ze een paar uur sudderen met ui, selderij, wortels, zout en peper om een heerlijke bouillon te maken.

Gooi de cranberrysaus ook niet weg:

  • Cranberrysaus is heerlijk op gewone yoghurt of havermout, of als snel toetje over gemengd vers fruit.
  • Je kunt het mengen met magere roomkaas voor een smakelijke spread voor je volkoren toast.
  • Ik vind het ook lekker om mijn cranberrysaus te kruiden met wat gember, knoflook en sojasaus en te serveren op gegrilde vis of tofu. Het smaakt als een verfijnde barbecuesaus.

Als je originele zoete aardappelschotel niet te zoet was, kun je de restjes in blokjes snijden met de restjes kalkoen, en ze dan bakken met wat uien en andere groenten voor een eenpansgerecht. Serveer er een groene salade bij en je bent er klaar voor.

De vulling en de sperziebonenpan behoren tot de calorierijkste restjes, dus gebruik ze met mate en verwerk ze in gezondere ingrediënten:

  • Voeg wat tomaten uit blik en gehakte kalkoen toe aan je overgebleven vulling om een vulling voor gevulde paprika's te maken.
  • Verwarm een restje sperziebonen met wat witte wijn of bouillon, voeg dan wat knoflook en hete pepervlokken toe en meng het met volkoren pasta.

2. Maak een spel van je dagelijkse groenten en fruit.

Er zijn veel leuke manieren om meer van die kleurrijke groenten en fruit in je dieet op te nemen:

  • Doe het "Regenboogspel": daag kinderen uit om hun maaltijden zo kleurrijk mogelijk te maken. Ze kunnen aardbeien gebruiken voor rood, bananen voor geel en spinazie voor groen. Zo raken kinderen enthousiast over het eten van vers fruit en verse groenten, terwijl ze ook een verscheidenheid aan voedingsstoffen binnenkrijgen.
  • Maak een bingobord van fruit en groenten en streep er telkens een af als iemand een nieuwe probeert en kijk wie het eerst zijn bord vol heeft. Bereid gezonde beloningen voor de winnaars om hun interesse in het eten van hun groenten en fruit te behouden, zoals hen het diner menu voor een paar dagen te laten kiezen.
  • Gebruik koekjesuitstekers om leuke vormen met fruit en groenten te maken.

3. Maak SMART-veranderingen in jouw boodschappenlijstje.

Maak kleine, meetbare, haalbare en realistische doelen over een bepaalde periode. Bijvoorbeeld, overschakelen van volle melk naar magere melk is een eenvoudige keuze die honderden calorieën kan besparen in de loop van de tijd.

Het zal niet alleen moeilijker zijn om gezonder te eten als je jouw dieet in één keer probeert te herzien, maar jegezin zal het zeker opmerken als al hun favoriete voedingsmiddelen of snacks ineens uit de koelkast en voorraadkast verdwenen zijn. Voer langzaam veranderingen door, zoals het kiezen voor sprankelend water met schijfjes citroen in plaats van frisdrank en fruitdrank.

Boodschappen doen met kinderen kan ook leuk zijn en veel mogelijkheden bieden om ze te leren over voeding en gezond koken. Probeer dit seizoen interessante recepten uit. Je kunt zelfgemaakte notenmixen maken, of popcorn met Parmezaanse kaas als gezondere tussendoortjes.

4. Tweak jouw favoriete voeding

We doen ons best om gezond te eten tijdens de feestdagen, maar er is altijd wel een favoriet gerecht waar we naar blijven hunkeren. In plaats van dat we het gevoel hebben dat we favorieten recepten volledig moeten schrappen, kunnen we een aantal eenvoudige tweaks uitvoeren om smakelijke gerechten voedzamer te maken.

Kijk eens naar de ingrediëntenlijst en kijk of je wat gezonde dingen kunt veranderen om het vet en de calorieën te verminderen of de voedingswaarde op te krikken. Kan gewone yoghurt in plaats van zure room in je gerecht? Zou gemalen kalkoen net zo goed werken als gemalen rundvlees? Zou je meer vezels kunnen toevoegen door bruine rijst te gebruiken in plaats van witte?

Als je de gebruikte ingrediënten en de hoeveelheid ervan kunt bepalen, wordt het veel gemakkelijker om voedzame diners te bereiden waar je gezin nog steeds van houdt. Probeer bij pizza bijvoorbeeld eens een volkorenbodem te gebruiken, iets minder kaas te eten of vet vlees te vervangen door gezondere verse groenten zoals spinazie, uien, verse tomaten en paprika's.

Gezinnen die samen koken, krijgen een band door gedeelde ervaringen, ontdekken culinaire interesses en creëren nieuwe tradities. Maak van de feestdagen een familieaangelegenheid: het plannen, het voorbereiden, het opruimen, en de tijd samen aan tafel. De beloning is onbetaalbaar, en het creëert een warme, ondersteunende omgeving om te helpen de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken voor jou en jouw gezin.

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer

Vind een Distributeur

Vind een Distributeur x